Blogg

Högsäsong

08.07.2015 17:42

Denna helg hände det mycket på Sandhamn, det var varmt och soligt hela helgen. Det var Powerboat Weekend med racertävling i tre dagar, första dagen hände tyvärr en olycka med en av tävlingsbåtarna men alla klarade sig som tur var, båten däremot gick det sämre med (kan tillägga nu efteråt att de har hittat båten och fått upp den). Det fanns många snygga racer-båtar att titta på vid Viamare-bryggan, för att inte tala om ljudet av V-8:orna som dånade, jag bara älskar det ljudet, påminner liksom om min barndom, åkte ofta med då min pappa körde sådana båtar. Ena dagen kunde man vinna en gummibåt med en Mercury-motor på, en följebåt, men man måste först provköra den, vilket jag gjorde fram och tillbaka mellan Sandhamn och Telegrafholmen. Det var utlottning efter att alla båtar kommit i mål men jag vann den tyvärr inte, den hade varit lätt att bära upp på tomten på vintern så man slipper båtplats. Såg att det har byggts många hus på Telegrafholmen och en stor brygga, ska nog åka över dit någon dag. Det kom en militärbåt antagligen från Korsö som försökte lägga till vid Viamare-bryggan men det var fullt där så den fick inte plats utan fick lägga till utanpå Sjövärnskårens båtar vid Tullhuset. Sjövärnskåren hade två båtar på ett kort besök med ungdomar från Gävle och Södertörn som hade sommarläger ombord på båtarna. Fick veta att man fortfarande inte får stiga iland på Korsö eftersom militären fortfarande har aktiviteter där. Jag vill gärna gå iland på Korsö någon gång, det verkar spännande, det har jag tyckt sedan jag var barn då jag såg de värnpliktiga som kom i militärbåtarna på lördagarna för att handla i kiosken på Sandhamn.

Camilla

Läs mera

April

21.04.2015 17:57

Var ute igen, fint väder, lugnt och skönt, bageriet har helgöppet. Det byggs nya hus på Telegrafholmen, ön mittemot lotsstationen och som är till salu. Vi målade en yttervägg på stugan, först tog vi bort en klätterväxt på husväggen för att det inte ska bli fuktskador av den på väggen. Klippte en häck. Vi skulle ta sista båten tillbaks till stan men ingen båt kom, Waxholmsbolaget hade bytt tidtabell dagen innan vilket vi glömt, som tur var kom en båt en timma efteråt. Medan vi väntade på båten åt vi på Värdshuset.

Camilla

Läs mera

Glad Påsk!

05.04.2015 19:01

Det var en gråmulen påskafton på Sandhamn men humöret var glatt. Det var många barnfamiljer med påsklov på båten ut. Roslagens Sjötrafik har en ny större båt i år som har ersatt Tärnan men som också heter m/s Tärnan och Sandhamnspilen. Vi åkte ut för att klippa buskar innan bladen slår ut, det är lättare att klippa då. Det var tre plusgrader och duggade lite, vi satte på värmen inne för att värma oss. Gräsmattan var helt täckt av krokusar så det var svårt att gå över den utan att trampa ner blommorna. När vi klippt klart buskarna gick vi först till Seglarrestaurangen som var öppen men gick istället till Sandhamns värdshus där vi åt lunch och drack café latte. Hejade lite på några bekanta. Det var lugnt och skönt och inte så mycket folk ute på Sandhamn, antagligen p.g.a. det tråkiga aprilvädret. Vi tog båten Tärnan tillbaka till stan.

Camilla

Läs mera

Julmarknad

07.12.2014 10:57

För att vara i december var det ovanligt grönt, tre plusgrader och ingen snö.  Det var julmarknad i hamnen med glögg, våfflor, brända mandlar och försäljning av julkransar. På Sandhamns Värdshus och på Seglarrestaurangen var det julstämning och fullt med familjer och sällskap och det var julpyntat med julgran, pepparkakshus, adventsstakar, julstjärnor och ljus. I husen lyste det julstjärnor, adventsljusstakar och ljusslingor som lyste upp i mörkret för det blev mörkt tidigt. Vi åt pizza på Pub Almagrundet i Seglarrestaurangen där det var julmys. När vi tog båten tillbaka till Stavsnäs var det mörkt och båten var full med folk som varit på Värdshuset och Seglarrestaurangen. Det var becksvart ute på sjön, man såg bara lamporna som lyste på bryggorna och i någon enslig stuga på någon av öarna och så fyrarna som blinkade, så här mörkt blir det aldrig på sommaren.

Camilla

Läs mera

Nu är hösten här!

08.10.2014 10:13

Dimman låg tät. Nu var det dags att förbereda för vintern. Ställde in de flesta utemöblerna. Plockade årets sista björnbär och plommon. Det var fest på gång på Seglarrestaurangen som har öppet året runt. Det var en polisbåt och en båt från Kustbevakningen/Coast Guard på besök som låg vid lotsbåtarna. Det är lugnare på Sandhamn nu på hösten än på sommaren, många gillar det. Vi åker in och ut för att sköta trädgården, ska klippa buskar som har växt vilt.

Camilla

Läs mera

Helikoptertur

22.09.2014 11:44

Det var Viamaredag lörd. 20/9 med familjedag som bl.a. hade helikopter-tur,  Rib-båttur, Viveka Sten författarvandring m.m. Jag gjorde en helikopter-tur med Heli Sthlm med start på Telegrafholmen över Sandön med Sandhamn, Korsö där man såg militärbarackerna, Kroksö med Norra där vi solat och badat och Lökholmen. På Lökholmen såg man båtarna som låg inne i vikarna där. Såg att större delen av Sandön består av tallskog, man ser stranden runt Sandön och lite hus i Trouville. Mest bebyggelse ser man förstås i byn och i hamnen, man såg många båtar i hamnen. Det var mycket roligt att flyga helikopter och det var fint väder hela helgen. Resten av helgen jobbade vi som vanligt med att renovera vårt hus.

Camilla

Läs mera

USA

15.08.2014 19:09

Hi there!

Igår kom jag tillbaka hem till Sverige igen efter ett par veckors semester i USA. Har varit i New York och Washington. Känner av lite jetlag, det är ju 6 timmars tidsskillnad, flög med United Airlines direkt till New York från Stockholm som tog 8 timmar. Vi bodde väldigt fint och bekvämt på 4-stjärniga hotell, Continental Barclay i New York och Hilton i Washington, åt middag på Waldorf Astoria. Såg det nybyggda Freedom Tower/One World Trade Center som står där World Trade Centers Twin Towers stod, glöm aldrig 9.11.01. Såg FN-huset och var uppe i Empire State Building som har vacker utsikt över New York. Var på Wall Street, Broadway, Macy´s, Brooklyn Bridge och i Central Park. Åkte förstås båt över till Ellis Island och Frihetsgudinnan, the Statue of Liberty. Vi åkte tåg mellan New York och Washington och passerade bl.a. New Jersey och Philadelphia och jag tänkte då på Whitney Houston och Bruce Springsteen som kommer därifrån. I Washington såg vi alla monument över presidenter och krig. Min son är ju jurist och politiskt intresserad. Var och tittade på The White House/Vita Huset och var på Capitol Hill och inne i Capitolium som är USA:s riksdag, på guidad tur. Var på Lincoln Memorial med sin stora staty över Abraham Lincoln och Jefferson Memorial med statyn över Jefferson. Åkte metron över Potomac River till staten Virginia för att se en sydstat, där såg vi också Pentagon med Pentagon Memorial, never forget 9.11.01. Vi var på Svenska Ambassaden i House of Sweden och åt lunch där vid Georgetown Waterfront Park där de hade lite båtar som fick mig att tänka på Sandhamn. The Washington Post hade sitt högsäte nära vårt hotell och på väggen i entrén stod det med stora bokstäver journalistens gyllene regler där den första löd: En journalist ska alltid hålla sig till sanningen. Vi skrattade lite med tanke på journalisterna i Sverige som inte alltid håller sig till sanningen. Vi hade fullt upp under hela tiden i USA för det finns så otroligt mycket att se och göra där. Äter just nu godis jag köpt i New York och Washington på CVS. Provar parfymer jag köpt på planet United Airlines av Estée Lauder och i New York på Sephora av Gucci. H&M har många affärer i New York och Washington så nu kan jag handla där med gott samvete, de är ju inne i USA!

Camilla

Läs mera

Sommar, sommar, sommar

21.07.2014 10:10

Mycket folk och båtar nu, strålande väder, varmt och soligt. Vid ett-tiden på lördagen hade det varit en löpartävling runt Sandön arrangerat av Cancerfonden. På väg till bageriet stod en guidad tur från Strömma Kanal och jag råkade höra något vad guiden sa som förvånade mig. Guiden berättade att lotsen fanns i Stockholm och när ett fartyg behövde lots så fick båtsmännen på Sandhamn ett meddelande och åker med lotsbåten till Stavsnäs för att hämta lotsen från stan och sedan kör lotsen ut till fartyget, sedan kör de tillbaka lotsen till Stavsnäs och lotsbåten åker tillbaka till Sandhamn. Förr bodde lotsen på Sandhamn, det var mycket bättre, varför hämta en lots från Stockholm? Jag kommer ihåg när jag som barn på 10-11 år en gång följde med lotsbåten ut till ett väntade fartyg, jag satt ute på däck och det blåste och gungade, jag såg lotsen klättra upp för en liten ranglig stege de slängt ut från fartygets ena långsida, det var mycket spännande! Målade klart ett par fönster, andra målningen. På kvällen hörde jag en helikopter över vårt hus, ljudet lät lite annorlunda så jag blev nyfiken och gick till helikopterplattan som ligger bredvid lotsbryggan. Det var en ambulanshelikopter som skulle hämta någon. Piloten stod och väntade, jag också, några kom och tittade på helikoptern så jag tittade på helikoptern jag också, den var ny av senaste modellen. Efter en stund kom de med någon som var sjuk till helikoptern, det är tur att det finns hjälp att få. Helikoptern kom från Gustavsberg och åker till Södersjukhuset hörde jag piloten säga. När de skulle lyfta sa de att man måste stå med ryggen vänd mot helikoptern just när den startar och lyfter så man inte får skräp och sand i ögonen. Helikoptern dånade när motorerna startade, det var spännande, det hade blivit mörkt och den lyfte rakt upp och flög snabbt mot stan, man såg lamporna lysa.

Camilla

Läs mera

Högsäsong

14.07.2014 23:12

Sandhamn med några soliga sommardagar. Nu är det högsäsong på Sandhamn och bästa tiden att vara där på, juli, då också de flesta har semester. Det är förstås fullt med folk där nu, både turister och sommarboende. Det är barn som har sommarlov överallt med sina familjer hack i häl. Vädret är riktigt bra, sol och varmt. Det är nu det är som bäst på Sandhamn. Tog passbåten över till Lökholmen ett tag, där ser det likadant ut som förr förutom att nu är det servering och vandrarhem i Trollgården, riktigt trevligt, kan rekommenderas. I Lökholmsfladen var det fullt med båtar, mest segelbåtar, som lagt till där för några dagar. På lördagen kom grovsopbåten till Sandhamn, den kommer bara några gånger om året och då blir det rusning dit. Då kommer de flesta som har hus på ön med skräp de vill bli av med, vi slängde en gammal spis, det blir också en mötesplats för folk som hälsar på varann eftersom så många kommer dit på en gång. Vi hade som vanligt jobb att göra i vårt hus, min son målade klar en husvägg med fönster och allt. Vi klippte gräsmattan som nästan blivit en meter hög för sist vi var ute regnade det och då kunde vi inte klippa gräset.

Camilla

Läs mera

KSSS klubbmärke

05.07.2014 22:45

Det här klubbmärket från KSSS hade jag på min tröja när jag var på KSSS seglarläger tre somrar på Lökholmen när jag var 10-12 år. Då bodde man på Lökholmen i husen som finns där, Trollgården, Annexet m.fl.  På dagarna seglade vi och hade teorilektioner i Trollgården där jag även sov en sommar på lägret. Jag hade en ny segelbåt med mig, en Flying Junior, kallad FJ, som jag lånade ut till några en dag och som de krockade med, så går det när man lånar ut nya, dyra saker. När man hade ätit fick man själv diska sina medhavda plasttallrikar i sjön. En kväll var det disco i samma hus där man åt, vi var väldigt blyga. Ledarna var de som var busigast, sista dagen på sommarlägret brukade de skrämma barnen på lägret. En flicka hade de hissat upp i flaggstången i sovsäcken, en pojke kastade de i sjön, en flicka som hade långt hår klippte de av håret på. När jag sov i Annexet knöt de ihop lakanen i min säng så det inte gick att krypa ner, även kallat bädda säck och så la de grodor i sängen. Jag tycker dock fortfarande om att åka över till Lökholmen.

Camilla

Läs mera
Objekt: 11 - 20 av 24
<< 1 | 2 | 3 >>